Modent lanthus i 1800-talsstil
Marianne och Peder Bergman har alltid brunnit för gamla hus och byggnadsvård. I Grödinge, fyra mil söder om Stockholm, har de byggt sitt lantliga hus i sen 1800-talsstil, där gammal byggtradition och design har förenats med modern energiteknik.
De kommer båda från Stockholm, men flyttade till en vacker gård på Öland när pensionen närmade sig. Men sedan ville deras fyra barn att de skulle komma närmare sina barnbarn och erbjöd dem bygga på tomten intill deras sommartorp i Grödinge.
– Vi ville bo i ett liknande hus som vi hade på Öland, fast något mindre, mer ekologiskt och med smarta energilösningar, säger Peder Bergman som stolt visar upp enplanshuset som han själv ritat och skapat tillsammans med sin hustru.
Paret har varit noga med att harmoniera byggnadsstilen till det närliggande torpet, som är byggt på 1700-talet.
När de letade efter någon som skulle bygga huset hittade de XNvillan och fastnade direkt för deras koncept med miljösmarta lågenergihus och naturligt sunda byggmaterial.
– Vi ville undvika lim och mineralull. Jag fastnade till exempel för deras lösning med att använda cellulosa som isolermaterial eftersom det låter fukten vandra tills den kommer ut. På köpet får man bättre isolering. Dessutom visade XNvillan från början att de var flexibla så att huset skulle bli som vi ville ha det.
Tidig sekelskiftsvilla
Nytorpet, som de kallar huset, är till arkitektur och stil som ett hus på landet från 1800-talet och paret har varit noga med att byggteknik och materialval ska harmoniera den tiden. Väggarna är till exempel extra tjocka för att fönstren ska ligga i liv med ytterpanelen, som i sin tur ska ligga i liv med grunden. Och längst ned finns naturligtvis en vattbräda. Skorstenen är murad med riktigt lertegel och skorstensplåten är i gammal stil. Samma sak med stuprören, vars skarpa vinklar markerar en tidig sekelskiftsvilla. Naturligtvis är huset målat med Falu Rödfärg av den äldre och ljusare kulören.
Inomhus finns en gammaldags kakelugn och det gråaktiga klinkergolvet påminner om kalksten.
– Men samtidigt har vi förenat den gamla byggnadsstilen med ny teknik för att få till en bra energilösning. Vi har till exempel installerat bergvärme och ventilationen styrs av ett modernt aggregat med FTX-lösning, det vill säga att det har både från- och tilluft för att få bästa möjliga innemiljö. Det innebär också att vi på sommaren kan utnyttja kylan från berghålet till att få en behaglig innetemperatur. Vi har golvvärme i huset och även i det intilliggande uthuset, dit vi transporterar värmen via en kulvert.
Peder berättar vidare att huset har försetts med fönster som har isolerglas och innanfönster med energiglas, som skyddar huset från både kyla och värme.
– Ett energismart och trevligt hus, precis som vi ville ha det, säger makarna Bergman.