Sjätte huset blev det rätta
Att förändra och anpassa boendet är något av en livsstil för Monika och Lars Nordqvist. När de skulle bygga sitt sjätte hus valde de XNvillan före de stora husleverantörerna. De fastnade för det lilla företagets affärsupplägg och framförallt – engagemang.
Det finns de som säger att när man bygger sitt tredje hus blir det precis som man tänkt sig. Jag skriver inte under på det. Men vårt sjätte hus är i alla fall det bästa hittills, skrattar Lars Nordqvist.
Tidigare arbetade paret i Stockholm och det var i området runt huvudstaden de uppförde sina första hus. Sedan byggde de en vindsvåning på Södermalm och kompletterade med ett fritidshus i Härjedalen, samt en lägenhet i Marbella. När de var på resa i Värmland, där Monika har sina rötter, råkade de se skylten om huset som var till salu intill en insjö.
– Tomten låg gudomligt vackert på en udde och hade cirka 80 meter sjöstrand. En sådan chans ville vi inte missa och vi slog till med föresatsen att renovera det befintliga huset. Men när vi lyfte på brädorna insåg vi snart att det skulle vara omöjligt, det var bättre att riva och bygga nytt.
"Mer flexibla än de större"
De började googla husföretag och XNvillan var någonting nytt som de inte kände igen från tidigare.
– Jag läste om XNvillan och gillade att det var ett mindre husföretag, eftersom dessa är mer flexibla än de större. Vi tog kontakt och Martin Erixon, som vi pratade med, gjorde ett gott intryck. Att de dessutom säljer ekologiska lågenergihus hade stor betydelse, då sunda materialval tilltalar oss.
Lars berättar att de bollade sina idéer fram och tillbaka med Martin.
– Vi lånade idéer från olika håll, vilket resulterade i en villa signerad Erixon/Nordqvist. Slutresultatet blev riktigt bra, säger Lars.
Fullträff energimässigt
Enplansvillan på 120 kvadratmeter har två huskroppar som möts i mitten, med ett utlöp mot stranden. Till detta har paret också byggt en gäststuga på 30 kvadratmeter och de har renoverat garaget som fanns där sedan tidigare. Där förvarar de all teknik, till exempel bergvärmepump, som via kulvert förser huset och gäststugan med värme. Energimässigt är huset en fullträff.
– Vi har en total energikostnad på 11 000 kronor per år, varav hushållselen utgör nästan hälften. Då använder vi ändå bastun frekvent, utnyttjar faciliteterna i köket och har mycket belysning både inne och ute. Nu är vi så nära det perfekta huset vi kan komma, summerar Lars.